Spinal Stenose

Spinal stenose skyldes en degenerasjon av mellomvirvelskivene og fasettleddene i ryggen som ofte forkalkes og i den forbindelse bidrar til å redusere størrelsen av selve spinalkanalen (ryggmargskanalen). Dette oppstår normalt sett hos eldre, fra 65 år i gjennomsnitt.

Nervene føler spinalkanalen, i ryggraden, fra hjernen og nedover.
En innsnevring som kommer av en Spinal stenose, kan gi trykk
nerverøtter, som videre gir smerter i setet, lår og legg.
Man kan også ha Spinal stenose lengre opp i ryggen, men det er
sjeldnere.
Spinal stenose gir minsket rom i spinalkanalen

Den vanligste årsaken er vanlige aldersforandringer eller aldersslitasje. Kanalen i korsryggen er mindre i diameter, enn kanalen i nakken. Dette er også en av årsakene til at det oftere skjer her.

Tilstander som spondylolistese, tidligere operasjoner eller brudd i ryggen og generelt degenerative forandringer i ryggen kan være en medvirkende årsak til plagene.

Symptomer ved spinal stenose

Personer med spinal stenose opplever ofte morgenstivhet, smerter i ryggen, utstrålende smerter, sviktende kraft og typisk ses det redusert gangdistanse. Det er også oftest en lindring i smerten om pasienten bøyer seg fremover.
Les også om andre diagnoser som gir lignende smerter og symptomer!

Hvordan blir jeg kvitt spinal stenose?

Ved for lite plass i spinalkanalene, som videre medfører stadig utstrålende (radierende) smerter, bør opereres. Da vil man ta en MR eller CT for å bekrefte plassforholdet i ryggen. Man bruker også sykdomshistorien. Samt livskvaliteten. Er gangdistansen urovekkende kort? Trykker stenosen på en av nervene til urinveiene eller endetarmen, kan dette gi minsket kontroll her, og bør opereres.

Ved mindre symptomer vil Naprapatens behandling hjelpe kroppen å minske irritasjonen på nerven, med å stabilisere opp rygg og bekken, samt få en avslapning i spente muskler i rygg- og seteregionen. Stabiliserende trening av bekken, rygg og mage vil minske påkjenningen på ryggvirvlene. Forbedring av ryggfunksjonen er med andre ord den røde tråden i behandlingen!

Din Naprapat- og Helseklinikk