Isjias 2018-05-29T15:32:24+00:00

Isjias

Den hyppigste årsaken til isjias er skiveprolaps, og den vanligste årsaken til at man får isjias i forbindelse med prolaps, er at det oppstår en inflammasjon (betennelse) i spinalkanalen når den geleaktige substansen (nucleus pulposus) renner ut (prolaberer) i omkringliggende vev. De nevrologiske utfall man kan få ved denne tilstanden skjer som regel ved en kompresjon av nerveroten, og manuelle tester vil kunne stadfeste dette.

Prognosen ved isjias er svært varierende, fra god bedring de første 14 dager til lengre opphold på flere måneder.
Det er viktig å påpeke at en skiveprolaps ikke nødvendigvis må opereres! Andre årsaker til isjias kan være stram muskulatur i seteområdet (piriformis-syndrom), degenerering (aldersforandringer) av skivene i ryggen og stenoser for å nevne de vanligste. Isjias kan forekomme både i en akutt- og en langvarig (kronisk) tilstand. Man klassifiserer tilstanden som langvarig om den har varighet på mer enn tre måneder.

Symptomer ved isjias

Typisk ved akutt isjias er at den utstrålende smerten ofte er verre enn selve ryggsmerten. Man ser ofte utstråling nedenfor kneet, og en forverring ved hosting eller nysing. Videre vil man kunne ha nummenhet og parestesier.
Om det ses problemer med avføring og vannlating i forbindelse med dette skal det straks oppsøkes lege!

ryggsmerter med isjias

Vanskelig å forstå hva isjias er? Se denne animeringen av forskjellige korsryggsdiagnoser!

Hvordan blir jeg kvitt Isjias?

Er det for liten plass til Isjiasnerven ut fra ryggraden, som følge av stenoser, degenerative forandringer eller andre årsaker som kroppen ikke selv klarer å ordne opp i, kreves det som regel en operasjon. I de fall pasientene ikke trenger operasjoner kan Naprapatens behandlingsmetoder hjelpe kroppen med lekningen, og videre gi nerven fritt utløp. Opptreningen er essensiell. Ved skade på skiver i ryggraden mister man en del av stabiliteten i ryggen, i tillegg til en rekke følgeplager med svak muskulatur. Ta kontakt for et individuelt treningsprogram, satt opp av en av våre Naprapater.

Din Naprapat- og Helseklinikk