Tennisalbue 2018-05-29T15:32:23+00:00

Tennisalbue (lateral epikondylalgi)

Lateral epikondyalgi er en av de vanligste overbelastningsskadene i underarmen. Innenfor idretten er den i all hovedsak mest utbredt innen tennis, og derav navnet tennisalbue.

Tennisalbue oppstår som regel etter langvarig overbelastning av underarmen og gir smerter på utsiden av albuen ved aktivitet. Musklene som blir overbelastet (i hovedsak m. extensor carpi radialis longus/brevis) har sitt opphav på et lite område på utsiden av overarmsbenet (laterale epikondylen). De musklene som blir overanstrengte har som funksjon å bøye håndleddet bakover. Tennisalbue er en vanlig skade blant tennisspillere og andre lignende idretter. Likevel er det veldig mange med en helt vanlig jobb som også utvikler skaden. Årsaken er ofte langvarig statisk belastning eller gjentatte rørelser av håndleddet over tid. Typiske yrker er kontorarbeidere, malere og snekkere. Smerte ved tennisalbue

Som i seneproblematikk generelt finner man som regel ikke betennelsesceller i det affiserte området, med unntak av i den akutte perioden. Kortison kan i denne fasen være en bra behandling så lenge den ikke settes i selve senen.

50% av tennisspillere over 30 år har symptomer på tennisalbue. De fleste av disse er ikke på elitenivå, men mosjonister. Bristen på teknikk er som refel den utfallsgivende komponenten, ikke det å spille tennis i seg selv!

Symptomer ved tennisalbue

  • Smerter på utsiden av albuen ved aktivitet
  • Enkle bevegelser som å holde i en kaffekanne kan være vondt
  • Smerter i muskulaturen i underarmen
  • Stråling nedover underarmen og hånden
  • Smerter i håndleddet og av og til opp til skulderen

Les også om golfalbue

Hvordan blir jeg kvitt tennisalbue?

En tidlig igangsetting av behandling er å anbefale.  Er man tidlig ute, reduseres sjansen for at senen har tatt for store skader, og opptreningsperioden reduseres. Venter man for lenge med behandling har ofte muskler i skulder og nakke også blitt overbelastet. Et treningsopplegg er viktig å få tilpasset. Behandling av problemområdet, samt skulder og nakkebehandling, er vesentlig slik at man reduserer smerte og at man får tilbake sitt normale bevegelsesmønster. Dette bør kombineres med en gjennomgang av arbeidsplassen for å finne årsaken til lidelsen.

Din Naprapat- og Helseklinikk