Migrene 2018-05-29T15:32:24+00:00

Migrene

Migrene stammer fra det greske ordet hemicrania som betyr halve hodet. Og nettopp dette er hovedsymptomet på migrene. Hodepinen er ensidig, men kan flytte seg fra side til side. Videre er smerten som regel pulserende eller bankende, og den forverres ved fysisk aktivitet.

Migrene opptrer ofte som anfall, med ensidig pulserende hodepine. Etter noen timer kan smerten spre seg til andre siden av hodet, og denne smerten kan vare fra 4 – 72 timer. Mange personer opplever lys- og lydskyhet. Kvalme og brekninger er heller ikke uvanlig. Et annet vanlig symptom er aura. Ved aura har man synsforstyrrelser i form av visse mønstre eller bortfall i synsfeltet. Enkelte har aura i form av sensibilitetsbortfall eller lammelse i ene kroppshalvdelen, og i verste fall også taleforstyrrelser.
Årsaken til migrene menes å være minskning og utvidning av blodårer i kraniet. Ved en forminsket blodgjennomstrømning til deler av hjernebarken vil man kunne utløse auraen. Utløsende faktorer er trøtthet, uregelmessig søvn, stress, menstruasjon, og visse matvarer og væsker. Mange opplever at migrenen blir forverret etter inntak av ulike typer mat, og noen former for drikke. Typisk her er sjokolade og rødvin, men andre eksempler finnes også. Arveligheten er høy, 60-80%.
Migrene smerter

Symptomer:

  • Ensidig hodepine
  • Lys- og lydskyhet
  • Synsforstyrrelser
  • Sensibilitetsbortfall eller lammelse i ene kroppshalvdelen
  • Taleforstyrrelser

Hvordan blir jeg kvitt migrene?

Det er viktig å være klar over at en del får sin migrenetilstand feilaktig diagnostisert. I noen tilfeller viser det seg at en diagnostisert migrene er en helt vanlig spenningshodepine. Denne typen hodepine er enklere å behandle, da det oftest er muskulatur som er den primære årsaken til spenningshodepinen. Ekte migrene skaper en del sekundære symptomer som ofte forverrer tilstanden, slik som spente muskler og spenningshodepine. Her kan vi som naprapater kunne minske symptomene. I de fleste slike tilfeller vil også antall migreneanfall reduseres.

Les om spenningshodepine

Din Naprapat- og Helseklinikk