Tinnitus – øresus 2018-05-29T15:32:23+00:00

Tinnitus (øresus)

Tinnitus er den medisinske betegnelsen for øresus, og omlag 6% av befolkningen har denne tilstanden. Brusing, piping, hamring og tordning er noen av begrepene som brukes for å beskrive lydene man til daglig lever med. 
Forskere har i en årrekke letet etter årsaken til tinnitus. Det store spørsmålet har vært om årsaken ligger i øret eller i nervesystemet. Mye tyder på at problemet i hovedsak sitter i hørselsnerven. Visse nerveimpulser skal filtreres bort før de når hørselssenteret i hjernen. Fungerer ikke filteret optimalt, vil deler av hjernen som blant annet har med oppmerksomhet, følelser og konsentrasjon bli oppmerksom på lyden. Jo mer oppmerksomhet lyden får, jo mer plagsom vil den være. Dette blir en ond sirkel som ofte gir økte symptomer.

Mulige årsaksmekanismer for tinnitus:

– spasmer i små muskler i øret ( M. Tensor Tympani, M. Stapedius)
– skader på hårcellene i innerøret
– forkalkninger i ørebenskjeden (otosklerose)

Skadene i øret kan komme av:
– Støypåvirkning (høy musikk, geværskudd)
– alderdom
– hodeskade
– morbus mènere

 plagsom tinnitus

Noen former for tinnitus kan behandles, men er det påvist en skade i øret kan behandling være vanskelig. Behandlingen bygger derfor på habituering, dvs tilvenning til lyden. Man maskerer tinnitusen slik at lyden blir svakere. Ved hjelp av kartlegging, rådgivning, avspenning og lydstimulering endrer man tankemønsteret og flytter fokuset for å øke livskvaliteten.

Vi som naprapater kan hjelpe pasienter med rådgivning, avspenning og behandling som videre gir en bedring av livskvalitet! Etter en tid med øresus vil de fleste få diverse følgeplager. Søvnproblemer er en av de mest vanlige. Ved for lite søvn vil stressnivået i kroppen øke og man kan pådra seg muskelspenninger. Denne onde sirkelen bygger også opp til depresjoner og angst. En avslappning i nakke og ansiktsmuskler vil bryte den onde sirkelen og få ned intensiteten på symptomene.

“Alvorlig tinnitus er den tredje verste ikke-dødelige medisinske lidelse et menneske kan bli rammet av, etter alvorlige og uhelbredelige smerter og total lammelse”, World Health Organisation (WHO)

Hvordan blir jeg kvitt tinnitus?

Din Naprapat samarbeider med spesialister innen tinnitus og hørsel. Naprapatens oppgave er å forhindre spenninger som kan forverre tinnitusen, og å hjelpe pasienter med tilvenningen. I noen tilfeller kan muskelspenninger forårsake tinnitus, da vil vi raskt kunne behandle dette.

Din Naprapat- og Helseklinikk