Meniskskade 2018-05-29T15:32:22+00:00

Meniskskade

Meniskene våre har en støtdempende og stabiliserende funksjon i kneleddet. Totalt har vi fire menisker, to i hvert knee. En som ligger på utsiden av kneet og en som ligger på innsiden av kneet. En meniskskade er derfor essensielt å behandle riktig!

Skade i menisken kan skje alene eller i kombinasjon med fremre korsbåndskade. 75 % av alle fremre korsbåndskader har også meniskskade. Vanligste årsaken til meniskskade er vriddskade der foten sitter fast i bakken. Mange eldre har smerter i et eller begge knærne. Dette skyldes at bruskvevet i menisken brytes ned over tid, enten på grunn av slitasje eller en tidligere kneskade.

Symptom i kneet:

·         Smerte
·         Hevelse
·         Nedsatt bevegelighet
·         Instabilitetsfølelse
·         Låsninger
·         Klikklyd
·         Blodansamling

meniskskade, naprapat, dnhk.no, smerter

Hvilke symptom man har varierer om skaden er ytlig eller djup. Er det ansamling av blod i kneet er den ytlig og det går å reparere ettersom sirkulasjonen i denne delen av menisken er god. Ved de djupe meniskskadene skjer det ofte ikke en blodansamling i kneet, men det er smertsomt og man kan få hevelse i kneleddet.

Oppgaven til naprapaten vil være å undersøke kneet og avgjøre om det er en meniskskade eller en annen knediagnose. Diagnosen kan også bekreftes ved hjelp av MR eller artroskopi.

Les også om løperkne og hopperkne

Hvordan bli kvitt en meniskskade?

Om naprapaten utifra undersøkelsen konkluderer med at det ikke trengs en MR, vil naprapaten behandle og tilpasse et treningsopplegg som inneholder stabilisering av hoftene, knærne og fot-leddene. Dette kan i mange tilfeller også forhindre eller utsette eventuell operasjon. Å gjøre et inngrep er omstendelig og i mange tilfeller slipper man dette ved hjelp av behandling og opptrening.

Operere menisken, eller ikke operere menisken?

Unge med låsninger, klikklyd og/eller sterke smerter over lengre tid skal opereres. Små rupturer som ligger i den delen av menisken som er blodforsørget og ikke går igjennom hele menisken behøver ikke opereres. Degenerative menisker uten artrose skal ikke opereres fordi det ikke finnes noen dokumentasjon på at meniskektomi (kneartroskopi) har noen fordelaktig effekt sammenlignet med konservativ behandling og opptrening. Verken når det gjelder kortsiktig smerte, langsiktig smerte eller langsiktig funksjonell forbedring.1

Kilder:
–        Bahr, R & Mæhlum, S (2006) Idrettsskader, Oslo, Gazettebok.

–        1. Khan, Moin, et al. «Arthroscopic surgery for degenerative tears of the meniscus: a systematic review and meta-analysis.» Canadian Medical Association Journal186.14