Hopperkne (jumpers knee) 2018-05-29T15:32:23+00:00

Jumpers knee (patellar tendinopati)

Dette er en utbredt skade innen idretten. Man ser det ofte hos fotball- og håndballspillere, verst er det hos volleyballspillere der ca 40% får dette iløpet av karrieren!

Personer med jumpers knee (også kalt hopperkne) har oftest smerter i lårmuskelsenen (quadricepssenen) ved den nedre kneskålkanten, men kan også oppstå ved øvre kneskålkanten. Smertene debuterer som regel etter et hopp, løft, landing eller en hard trening/konkurranse. Andre har en mer gradvis økning av smertene.

Beskrivelser som; smertefullt å gå ned trapper, kjøre bil, stillesittende over lengre tid og selvfølgelig fysisk aktivitet er typiske tegn på hopperkne. Selv om det kan smerte under aktivitet, klarer mange idrettsutøvere å fullføre kamper og treninger, men smerter i etterkant forekommer som regel!
Man graderer omfanget av diagnosen i forhold til hvor mye/lite aktivitet man tåler.

Årsaken til jumpers knee kan være mangfoldig. Ser man på selve senevevet i mikroskop eller ved ultralyd, er det  veldig ofte ingen tegn til betennelse. Derimot kan man ofte se såkalte degenerative forandringer, lokal ødeleggelse av cellevev. Dette er en av hovedgrunnene til at én ofte ikke ser en lengre effekt av kortison eller annen lokalbehandling.

Smerter ved jumpers knee

Symptomer ved golfalbue:

  • Smerter på fremsiden eller under kneet, men ofte diffus smerte
  • Smerter i begynnelsen av en aktivitet og etter
  • Smertefullt å gå ned trapper
  • Smerte ved stillesittende over lengre tid med bøyd kne
  • Smerte ved direkte kontakt mot skadestedet

Hvordan blir jeg kvitt jumpers knee?

En overbelastningsskade, som jumpers knee er, innebærer i de fleste fall feilaktig trening og/eller dårlig stabilitet. Etter en grundig undersøkelse hos Din Naprapat vil man kunne komme frem til årsaken til lidelsen. Videre fokuserer man på behandling av selve skaden, men også mye tid på å stabilisere opp bekken, knær og ankler. Dette vil forhindre fremtidige skader og gi kroppen mulighet til å reparere skaden som allerede er der.

Informasjon om løperkne (runners knee)

Din Naprapat og Helseklinikk