Løperkne (runners knee)

Våren er høysesong for ulike skader relatert til aktivitet, i mange tilfeller løperkne. Mange kommer ut av vinterdvalen, finner frem de gamle (eller nyinnkjøpte) joggeskoene sine og setter igang. Diagnosen har fått sitt «klengenavn» løperkne ettersom det er så mange langdistanseløpere og orienteringsløpere som får denne typen skade.

Etter stor belastning og ensidig løping over tid, finnes det mulighet for at det lange fibrøse båndet på utsiden av låret (tractus iliotibialis) kan gi smerte hos enkelte. Båndet går langs utsiden av låret og fester inn på utsiden av kneet, og det er i dette området smertene ved løperkne oppstår. Smerten kan bli mindre etter oppvarming og under trening, men blir ofte verre etter trening. Ved en irritasjon av slimposen som ligger på undersiden av den betente bindevevshinnen, tractus iliotibialis, vil man også kunne se en hevelse.
Diagnosen løperkne baseres på sykehistorie og undersøkelse av erfaren terapeut. Det er viktig å differensiere bort andre mulige årsaker til smerten, før man setter diagnosen. Bildeundersøkelse er sjelden nødvendig, men man kan se forandringer på nedre del av båndet ved MR, der man også ser eventuell forandring i slimposen.
Smerteområde ved løperkne

 

Symptomer ved løperkne:

  • smerter på utsiden av kneet (lårbeinets laterale spiss)
  • smerter etter ca 20min løping
  • mest smerte i nedoverbakke eller på flat mark
  • smerter etter trening
  • verre dagen etter trening

Hvordan blir jeg kvitt løperkne (runners knee)?

I likhet med hopperkne er løperkne en overbelastningsskade. Dette innebærer i de fleste tilfeller feilaktig trening og/eller dårlig stabilitet. Etter en grundig undersøkelse hos en naprapat vil man kunne komme frem til årsaken til lidelsen. Man legger videre mest tid på å stabilisere opp bekken, knær og ankler. Dette vil forhindre fremtidige skader og gi kroppen mulighet til å reparere den skaden som allerede er der. De fleste som får behandling og øvelser blir bra av diagnosen. I sjeldne tilfeller må man operere, og tall viser at så mange som 80 % blir bedre etter operasjon.

Les også om jumpers knee (hopperkne)

Din Naprapat- og Helseklinikk