Plantar fascitt – hælspore 2018-05-29T15:32:22+00:00

Plantar fascitt

Plantar fascitt er en tilstand som gir betennelse i fotsålens seneplate der den fester inn på hælbenet (calcaneus). Denne seneplaten kalles plantarfascien og går fra forkanten av hælbenet og brer seg til tærne. Fasciens oppgave er å sørge for optimal fot-biomekanikk i forbindelse med avvikling av steget. 

Plantar fascitt er forstadiet til hælspore, en forbening av senefestene på hælbenet. Denne tilstanden kan forekomme dels på baksiden ved festet for hælsenen eller dels på belastningsflaten ved festet for fotsålens store bindevevsbånd. Omtrent 10 % av befolkningen vil en eller annen gang i løpet av livet få tilstanden, og dette gjør den til en av de vanligste fotlidelsene.Plantar fascitt - hælspore

Årsak til plantar fascitt kan være irritasjon og overbelastning av festet til plantarfascien i hælbenet. Denne irritasjonen kommer ofte ved bruk av slippers eller sandal på sommeren, overdreven trening eller plutselig aktivitet eks. på våren. En annen mulig årsak til plantar fascitt kan være cavusfot, pronasjon og/eller mye løping på hardt underlag. I tillegg ser man tendensen hos personer som er overvektige.

Symptomer ved plantar fascitt:
  • Smerte når man tråkker ned på hælen.
  • Smerte i forkant av hælen ved belastning.
  • Smerte i forkant av hælen etter belastning.
  • Stivt under foten på morgenen.

Hvordan blir jeg kvitt plantar fascitt eller hælspore?

Oppgaven til naprapaten vil være å undersøke føttene, se på føttenes stilling og se på føttene under bevegelse. Utifra undersøkelsen utføres behandling på benk. Pasienten får et tilpasset treningsopplegg og i noen tilfeller viser man hvordan foten kan teipes. Viktigheten av å informere pasienten om innleggssåle er stor!

Videre undersøker naprapaten knærne og hoftene for å se om det finnes en «svaklink» Faller knærne innover slik at belastningen til fotsålens seneplate blir for stor? Er musklene på utsiden av hoftene svake slik at knærne faller inn? Dette kan gi økt belastning til forsålens seneplate fordi fotleddet faller inn (pronasjon).

Les om jumpers knee